Bułka w jajku inaczej

Składniki

Skladniki:

0,5-1 bagietka(najlepiej szeroka)

2-3 jajka

2 lyzki sosu pomidorowego

2-3 lyzki mleka

0,5-1szkl. tarkowanego sera

odrobina sera parmesan

oregano,bazylia(moze byc suszona lub swieza bardzo drobno pokrojona)

sol,pieprz

maslo

Przygotowanie

Przygotowanie:

* bagietke(najlepiej 1-2dni stara)kroimy na ok.1-1,5cm kromki

* 1/3 porcji sera odstawiamy na bok,a reszte wsypujemy do miski.Dodajemy jajka sos,mleko,odrobine marmesanu,ciuptke bazylii,oregano,soli i pirzeprzu-wszystko dobrze mieszamy na jednolita mase

*na patelni rozpuszczamy maslo

*kromki bulki maczamy z obu stron dobrze w jajku(przyciskamy do dna) i kladziemy napatelni(jezeli ser zostaje po namoczeniu w misce mozna go nalozyc widelcem i docisnac).Smazyc z obustron az beda brazowe,nastepnie przekladac na talerz i lekko obsypac wczesniej odstawionym serem(poczekac az ser sie rozpusci i gotowe).Podawac jako indywidualne danie lub przystawka do smazonych jaj,jajecznicy,salaty,zupy,wszelkich mies itp.

!!! Wszystkie proporcje podalam naoko.Jezeli ktos nie jest wielkim fanem ktoregos ze skladnikow-wystarczy dodac go w mniejszej ilosci !!!

PS>Mozna dodac starkowany lub granulowany czosnek.

ZYCZE SMACZNEGO!!!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s