Faworki by Fashionnails

Składniki

Składniki :

1/2 kg mąki
6 łyżek masła/margaryny do ciasta (3/4 kostki)
4 jajka
2-3 łyżki spirytusu/rumu/wódki/octu
szczypta soli
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
cukier puder na posypkę

Przygotowanie

Mąke posiekać razem z tłuszczem na drobne grudki.
Dodać jajka, alkohol,cukier,sól = mieszamy wszystko rękami.
Powoli dodawać śmietanę i mieszamy.

Po wyrobieniu ciasta obić je wałkiem aż do uzyskania pęcherzyków powietrza.

A później ciasto cienko rozwałkować, wycinać cienkie paski o długości ok10-12 cm. Naciąć je w środku i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.

Rozgrzać tłuszcz i smażyć faworki z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem.

Smacznego🙂

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s