Babka z różami

Składniki

4 jajka
– 1 szkl. cukru
– 2 budynie bananowe (dałam waniliowe)
– 2 niepełne szkl. maki pszennej (330 g)
– 300 ml jogurtu naturalnego
– 200 ml oleju
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Białka ubić na sztywno, dodac cukier, żóltka i dalej ubijać ok. 10 minut.
Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej , aż do wyczerpania składników.Wyłożyć do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180st.C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Lukier
175 g cukru pudru, szczyptę soli, jedno białko oraz kilka kropel esencji waniliowej umieścić w średniej misce. Następnie ucierać energicznie przez około minutę. Miskę umieścić na rondlu z wrzątkiem i kontynuować ucieranie przez około 7 minut. zdjąć miskę z rondla i dalej ucierać, aż lukier zrobi się gesty, że będzie można nim posmarować ciasto

.

Ozdobiłam różami ze sztucznego marcepanu z przepisu basi19

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s