Schab w sosie pieczarkowo-paprykowym

Składniki

8 kotletów schabowych bez kości

1 duża cebula

1 mała papryka lub 1/2 szt dużej

1 mała marchewka

30 dkg pieczarek

sól, pieprz

1 łyżeczka majeranku

2 łyżki oleju

1 czubata łyżka masła

1 łyżka mąki+ mąka do panierki

Przygotowanie

Kotlety umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem posolić i posypać pieprzem.Obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor na maśle z wymieszanym z olejem.

Przełożyć do szerokiego rondla, pieczarki pokroić w talarki,marchewkę w kawałki, cebulę w piórka i obsmażyć chwilę na patelni. Przełożyć do schabu i zalać wodą (wody ma być tyle żeby wszystko było lekko przykryte) Dodać przyprawy i dusić na małym ogniu aż mięso zrobi się miękkie.

Na 10 minut przed wyłączeniem, dodać pokrojoną na drobne kawałki paprykę i jeszcze razem gotować..Gotowy sos doprawić pieprzem.

Gdy potrawa będzie wg nas za rzadka, rozrobić łyżkę mąki z zimną wodą, tak żeby nie było grudek i wlać do mięsa, gotować razem 2 min delikatnie mieszając.

Podawać z kaszą jęczmienną,kluskami śląskimi, ziemniakami lub ryżem.

Smacznego.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s