Zupa-Krem z soczewicy / Mercimek Çorbası

Składniki

1,5 szk. soczewicy
1 srednia cebula
1l . bulionu
3 łyżki oliwy
1 łyżk przecieru pomidorowego
3 łyżeczki vegety
sól, pieprz, czerwona mielona papryka

Przygotowanie

Soczewice przekldamy do miski a nastepnie zalewamy ja woda i moczymy ok 1 godziny.

W garnku rozgrzewamy oliwe po czym dodajemy posiekana w kostke cebule. Kiedy cebulka sie zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy , mieszamy.

Nastepnie do garnka przekladamy soczewice i zalewamy ja bulionem ( tak zeby bulion przykryl cala soczewice ). Calosc gotujemy do momentu kiedy soczewica sie rozpadnie.

Tak przygotowana zupe miksujemy po czym vegeta sola pieprzem i czerwona papryka. Tak przygotowana zupe miksujemy.

W Turcji posilki sa dosc tluste i ostre , dlatego tez czesto do zupy z soczewicy przygotowuje sie sos ,ktorym poewa sie przed podaniem zupe ( moja wersja :2 lyzki oliwy czerwona mielona papryka calosc smazymy na patelni ) .

Afiet Olsun!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s