kapusta zimowa

Składniki

– 1,5 kg kiszonej kapusty (na bigos);

– duża garść suszonych grzybów;

– średnia cebula;

– 30-40 dag wędzonej cienkiej kiełbasy;

– 30-40 dag brzuszka (może być inne tłuste mięso np. karczek);

– 5-6 cienkich parówek wieprzowych;

– kostka bulionu grzybowego;

– przyprawy: pieprz czarny ziarnisty i mielony, liść laurowy.

Przygotowanie

Kapustę odcisnąć, przepłukać na sicie, pokroić. Zalać zimną wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą. Dodać obraną i pokrojoną cebulę, pokruszoną kostkę bulionową, ziarna pieprzu, listek laurowy i grzyby suszone (suche, jeśli duże to można je pokruszyć). Gotować na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając.

Brzuszek pokroić na niewielkie kawałki, wysmażyć na patelni złote skwarki. Tłuszcz odlać.

Kiełbasę pokroić w kostkę, zesmażyć.

Parówki obrać z osłonek, pokroić na talarki, podsmażyć z kiełbasą.

Do garnka z ugotowaną kapustą dodać skwarki i wędliny, wymieszać. Gotować razem kilkanaście minut.
Kapustę można odgrzewać, nawet jest wtedy jeszcze smaczniejsza.

Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

SMACZNEGO!!!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s