Leniwe z manną

Składniki

60 dkg sera twarogowego,
1 łyżka tłuszczu,
4 żółtka,
12 dkg manny,
2-3 łyżki mąki,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki tartej bułki,
2 łyżki masła,
mąka do podsypania

Przygotowanie

Ser lub dobrze odciśnięty twaróg zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito.
Połowę masła rozetrzeć, dodać sól, połączyć kolejno z żółtkami i dodawanym stopniowo serem i kaszą manną.
Utartą masę wymieszać z pianą z białek i mąką.
Formować z ciasta dość grube wałki, na stolnicy wysypanej mąką spłaszczyć je trochę nożem, krajać skośne kawałki (jak kluski – kopytka), wkładać do wrzącej osolonej wody i (gotować powoli, aby nie rozpadły się) 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Wybrać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na okrągły półmisek i polać masłem. Oddzielnie podać cukier
Można również podać je ze śmietaną i cukrem, a także z przyrumienioną na maśle bułeczką i cukrem, jak również wytrawne ze słoninką

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s