Ciasto jak knoppers

Składniki

Ciasto orzechowe:
– 5 jaj
– 3/4 szkl.orzechów włoskich posiekanych
– 1/2 szklanki cukru
– 5 łyżek mąki pszennej
– 1 łyżka bułki tartej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kakaowe:
– 6 jaj
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– kakao wg uznania(ja daję 3 średnio kopiaste łyżki)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 wafle

Masa I:
-1 szklanka mleka
-1/2 szklanki cukru
-1 kostka Kasi
-2 szklanki mleka w proszku
-1 łyżka kakao
-1/2 szklanki krojonych orzechów

Masa II:
-1,5 kostki Kasi
-4 łyżki Nutelli (duże)
-2 łyżki spirytusu

Masa III:
-2 szklanki mleka
-2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-5 żółtek
-1 kostka Kasi
-1 jogurt owocowy

Przygotowanie

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułką i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy i upiec.

Ciasto kakaowe:
Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy, upiec.

Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną.

Masa I:
Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać.

Masa II:
Kasię utrzeć , dodawać Nutellę i spirytus.

Masa III:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając.

Przełożenie:
Wafel
masa I
ciasto orzechowe
masa II
ciasto kakaowe
masa III
ciasto orzechowe
masa II
ciasto kakaowe
masa I
wafel
wierzch polać dowolną polewą.

Ja wykonuję to w formie tortu i placki piekę w tortownicy o średnicy 24cm. Pracochłonne, ale smaczne i miło się patrzy jak znika z talerzyków.

Nie pamiętam skąd mam ten przepis. Wylądował w moim zeszycie więc postanowiłam się nim podzielić.

czas pieczenia: ok 20-30 min na każdy placek w temp. 170 stopni

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s