Muffinki gruszkowe

Składniki

40 dag średniotwardych gruszek;

na ciasto:
40 dag mąki, 10 dag cukru,
10 dag roztopionego masła,
2 jajka,
1 1/2 szklanki mleka,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól;

do wysmarowania foremek:
1 łyżka masła;

do posypania:
cukier puder

Przygotowanie

Gruszki myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, a miąższ drobno siekamy.

Robimy ciasto:
przesianą mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, solimy i dodajemy gruszki. Jajka ubijamy z mlekiem, aromatem waniliowym i roztopionym masłem. Dodajemy do mąki z gruszkami i energicznie mieszamy (ciasto powinno być grudkowate). Foremki do mufinek (lub tarteletek) smarujemy masłem i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 30 min w temp. 210 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, a po 5 min – z foremek. Posypujemy cukrem pudrem.

Czas przygotowania:
30 min;

Czas pieczenia:
30 min

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s