Babka pijana

Składniki

6 jajek
– 12 dag cukru kryształu
– 20 dag kaszy manny
– 2 łyżki soku z cytryny
– cukier wanilinowy
– 3 szklanki mleka
– masło do smarowania formy
– bułka tarta do wysypania formy

a ponadto:
– świeże lub mrożone truskawki lub maliny lub jagody
– śmietana do polania
– cukier wg uznania

Przygotowanie

Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywno, dosypując pod koniec ubijania po trochu cukier kryształ i wanilinowy.
Żółtka mieszamy widelcem razem z sokiem z cytryny i łączymy delikatnie z ubitą pianą i suchą kaszą manną.
Foremkę na babkę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wkładamy do niej ciasto.
Pieczemy 30 minut ( ja robię to w temp. 150 stopni, przy włączonym termoobiegu ) i terazwyjmujemy z piekarnika, wlewamy, równomiernie na całą widoczną powierzchnię babki, połowę podgrzanego mleka ( mleko ma być dość ciepłe ) i znów wkładamy do pieczenia. Kiedy mleko całkowicie wsiąknie, a ciasto spuchnie, wylewamy na nie resztę ciepłego mleka i pieczemy jeszcze około 15 minut (trzeba babkę przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, jak każde ciasto patyczkiem czy już jest gotowa ).
Po lekkim przestudzeniu, kroimy babkę na porcje i podajemy polaną śmietaną z podduszonymi z cukrem owocami.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s