Grzybki z kremem

Składniki

Ciasto
25 dkg maki
15 dkg masla
3 żółtka
5 łyżek cukru pudru

1 łyzka maku
białko

Masa
Masa moze byc wg swojego uznania juz sprawdzona
albo masa na bazie kremu karpatka.

Przygotowanie

Do pieczenia grzybkow potrzebne są małe foremki na babeczki.

Z mąki, masła żółtek i cukru zagnieść ciasto, włozyc do woreczka foliowego i na około 30 minut włożyć do lodówki.
Po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wykrawać krążki większe i mniejsze ( wielkość krążków zależy od wielkości babeczek) większy krążek kładziemy na wierzchnią część babeczki ( kapelusz) natomiast w mniejszym krazku (spod kapelusza ) robimy dziurkę . Z części ciasta robimy wałeczek, kroimy na kawałki- formujemy korzonki do grzybków.
Każdy korzonek maczamy w białku, w maku i do pieczenia.
Piezemy w temp. około 200 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu kapelusz nadziewamy kremem, przykładamy spód kapelusza i wkładamy nóżkę. Trzeba to robić bardzo delikatnie gdyż ciasto jest bardzo kruche.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s