Faworki dobre na karnawał i nie tylko

Składniki

1 i 1/4 szklanki mąki
5 żółtek
2 łyżeczki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
tłuszcz do smażenia (ok. 50 dag)
cukier puder do posypania

Przygotowanie

Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto (może być ciężko, ale na pewno się zagniecie). Dokładnie je wyrobić i pozostawić na 30 min do wypoczęcia.
Ciasto cienko rozwałkować. Wycinać cienkie paski o długości ok10-12 cm. Naciąć je w środku i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
Rozgrzać tłuszcz i smażyć faworki z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem.

Na początku myslałam że faworki trudno jest zrobić i wymaga to dużo pracy, jednak kiedy juz się odważyłam okazało się że nie jest tak źle! No i ciastka są dużo lepsze niż kupione (przynajmniej wszyscy domownicy tak mówią).

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s