Sernik z brzoskwiniami

Składniki

3 szklanki mąki
2 kostki masła
2 szklanki cukru
1 kg sera białego (najlepiej w wiaderku z President)
7 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 torebki budyniu śmietankowego
1 puszka brzoskwiń
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie

KRUCHE CIASTO:
Wrobić ciasto z: trzech szklanek mąki, jednej kostki masła, trzech łyżek cukru, pięciu żółtek (białka pozostawić na pianę), trzech łyżeczek proszku do pieczenia oraz cukru waniliowego. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części, większą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej lub wyłożonej pergaminem blasze, drugą, mniejszą część włożyć do zamrażalnika.

MASA SEROWA:
Do sera (jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić) dodać dwa całe jaja, 2 szklanki cukru, roztopione i wystudzone masło oraz budynie śmietankowe (wsypać). Po wymieszaniu mikserem wyłożyć na przygotowane kruche ciasto.

PIANA Z BIAŁEK:
Ubić panię z pięciu białek oraz pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na masę serową.

Na ciasto, masę serową i pianę z białek ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie (lub inne owoce). Na koniec zetrzeć na tarce (z grubymi oczkami) drugą, mniejszą część ciasta.

Piec 1 godzinę w uprzednio nagrzanym piekarniku.


Wiem, że długość przepisu może nie zachęcać do wypróbowania, ale sernik jest naprawdę bardzo dobry.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s