Drożdżowe ciastka z dziurką

Składniki

Ciasto :
4 łyżeczki suszonych drożdży1/4 szklanki wody ciepłej1 szklanka ciepłego mleka3 łyżki cukru pudru10 dkg stopionego masła4,25 szklanki mąki pszennej3 jajkaoraz:
olej do głębokiego smażenia1 szklanka cukru pudru1 łyzeczka cynamonu

Przygotowanie

Przygotowanie:
Utrzeć drożdże,worę,mleko i 1 łyzeczke cukru.Po ok.10 minutach dodać mąke,masło,jajka i resztę składników.Wymieszac i zagnieść.Włozyć do miski wysmarowanej olejem.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść je ponownie i rozwałkować na grubość 1 cm.Wycinać kólka o srednicy ok.8 cm w środku każdego zrobić dziurkę o średnicy 3-3,5 cm.Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Smażyć w głębokim oleju ,osączyć na papierowym ręczniku.Obtoczyć w cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem(niekoniecznie jeśli ktoś nie lubi) .Cynamon można zastąpić cukrem waniliowym.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s