Ciasto z kremem o smaku toffi

Składniki

BISZKOPT:

6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:

2 czekolady z nadzieniem toffi
1/2 szkl mleka 3,2%
1/2 mlecznej czekolady
1/2 szkl. cukru
1 margaryna
2-3 łyżki adwokata
2 szkl. mleka w proszku

WIERZCH CIASTA:

500ml śmietany 30%
2-3 śmietany fix
2 śmietany śnieżki

Przygotowanie

BISZKOPT:

Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać, po czym dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto pieczemy w temp. 180o przez około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak by były dwa blaty.

MASA:

Mleko 3,2%, obie czekolady i cukier dać do garnka i rozpuścić na małym ogniu, po czym zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać powoli adwokat i dokładnie wymieszać. Margarynę utrzeć na puszysty krem i powoli dodawać zimną masę z czekoladami i adwokatem. Na końcu dodać mleko w proszku i całość dobrze połączyć. Gotową masę wyłożyć na jeden blat biszkopta i przykryć drugim blatem.

WIERZCH CIASTA:

Schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywno z śmietanami fix i śnieżkami. Gotową śmietanę dać na wierzch ciasta. Górę można posypać gorzkim kakao.

Gotowe ciasto dać na około 3-4 godziny do lodówki, po czym można wcinać.

Ciasto robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej ono znika.
Życzę udanych wypieków i smacznego .

Ciasto piekę w tortownicy albo w formie 25/36.

Masa toffi po wyjęciu ciasta z lodówki będzie twarda, ale po chwili stanie się miękka i bardzo delikatna.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s