zapiekanka kalafiorowa z nadziewanymi jajami

Składniki

– 8 jaj ugotowanych na twardo
– cebula (może być mała + ok 2 ząbki czosnku)
– 15 dag mielonej piersi z kurczaka
– 3 łyżki masła
– 10 dag startego żółtego sera
– pó szklanki gęstej śmietany
-sok z1cytryny
– łyżka bułki tartej
– duży kalafior (lub 2 paczki po 450 g mrożonego)
– sól,pieprz,cukier
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (nie koniecznie,ja np.wolę bez)

Przygotowanie

1.Drobno posiekaną cebulę (i czosnek jeśli chcemy) zeszkliś na maśle (łyżka), dodać mielone mięso i chwilkę smażyć,mieszając,a następnie zdjąć z ognia.

2.Obrane jaja przekroić wzdłuż na pół,wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć
z solą,pieprzem,łyżeczką śmietany,połączyć z mięsem,dokładnie wymieszać,doprawić do smaku i na koniec nadziać nimi białka (formować kulki o podobnej wielkości jak całe żółtko).

3.Ugotować kalafior w osolonej wodzie,osączyć go i następnie zmiksować go z łyżką masła i połową startego sera.

4.Śmietanę wymieszać z pozostałym serem,solą,pieprzem,szczyptą cukru,sokiem z cytryny i jeśli dodajemy to z natką pietruszki.

5.Żaroodporne naczynie wysmarować masłem,lekko opruszyć bułką tartą,wyłożyć kalafiorowym piure,na nim ułożyć faszerowane jajka,polać przygotowaną śmietaną,posypać bułką tartą i grudkami masła.

6.Wstawić do gorącego piekarnika na ok 20 min.Podawaćz surówkami lub bez dodatków.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s