Pieczen rzymska z papryką

Składniki

dymka, pęczek
Mięso mielone wolowo- wieprzowe, 750g
papryka kolorowa, 3 sztuki
Bułka tarta, 3-4 łyżki
jajka, 3
starty żółty ser, 1 łyżka
czosnek, 2-3 ząbki
olej, 2łyżki
zioła i przyprawy :rozmaryn , tymianek,gałka muszkatołowa sól, pieprz ,, 2łyżki
masło, 2łyżki

Przygotowanie

1. Mięso mieloną włożyc do głębokiej miski .Dymkę zeszklić na łyżce masła .Cebulę dodac do mięsa.Wbić jajka .Wsypać 2- 3 łyżki bułki tartej i drobno starty ser . Przyprawić do smaku przciśnięty przez praske czosnek posiekanymi ziołami i mieszanką przypraw .Miąso dokładnie wymieszać.

2. Zieloną , czerowoną i żółtą paprykę dokładnie umyc pod bieżącą wodą pokroić na połówki , oczyścić z gniazd nasiennych i poroic wzdłóż na paseczki o grubości ok.1 cm . przalać na sicie wrzątkiem , aby skąrka i miąż warzyw nieco zmiękły , a następnie zanurzyć chwile w zimną wode i starannie osączć

3. Podłużną foremkę wysmarować olejem i posypać bułką tartą.Kilka łyżek masy miąsnej ułożyc na dnie naczynia , a nastąpnie układać wzdłóż paski papryki , delikatnie dociskając .Należy zwrócić uwagę na to , aby układac obok siebie różne rodzaje papryki , dziąki temu pieczen po przekrojeniu będzie kolorowa

4. Paski papryki przykryc masą mięsną, nastąpnie układac kolejną warstwę warzyw i znowu przykryć je mięsem Wierzch wyrównac łyżkąi posmarować olejem .Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. i peic okolo 50minut

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s