Tort latte – macchiato z jogurtem

Składniki

Ciasto ucierane:
2 łyżki bułki tartej,
125 g masła, 4 łyżki cukru
2 opakowania cukru waniliowego,
sól,
2 jaja,
10 dag mąki pszennej,
5 dag mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biały krem:
750 g jogurtu naturalnego, 10 dag cukru,
5 łyżeczek żelatyny, 200 ml śmietany kremówki.

Ciemny krem i dekoracja:
450 g jogurtu naturalnego, 8 dag cukru, 4 łyżki
kawy rozpuszczalnej, 4 łyżeczki żelatyny, kakao

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni. Tortownicę (śr.26 cm) natłuścic, wysypac bułką tartą. Ciasto: miękkie masło utrzec z cukrem, 1 op.cukru waniliowego i szczyptą soli na kremową masę. Dodawac po 1 jajku, ucierac. Na masę przesiac mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelac do formy. Piec ok. 30 minut i wystudzic.

Ciasto wyłożyc na paterę, spiąc obręczą do tortów.
Biały krem: jogurt wymieszacz cukrem i 1 cukrem waniliowym. Żeletynę rozpuścic, wymieszac z 3 łyżkami masy jogurtowej, potem z resztą jogurtu.100 ml śmietany kremówki ubic i ostrożnie wymieszac z joguretm. Ciasto posmarowac 2/3 porcji kremu, wstawic do lodówki na ok. 30 minut. Resztę kremu odstawic w miejsce o temp.pokojowej, aby nie stężał.

Ciemny krem: jogurt wymieszac z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuścic, wymieszac z 3 łyżkami jogurtu, dodac do reszty jogurtu. 100 ml śmietany ubic na sztywno, delikatnie połączyc z kremem. Ciemny krem wyłożyc na jasny, chłodzic ok. 15 minut.

Odłożony bały krem wymieszac, delikatnie posmarowac nim wierzch tortu. Ciasto wstawic na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto posypac kakao, używając szablonów z dowolnym motywem.

Ciasto jest lekkie, pyszne o wyraźnym smaku kawy i wanilii.
Przepis pochodzi z magazynu "Sól i pieprz".

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s