Makowiec od mojej Babci

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE:
1 kg mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
250 g margaryny
10 dkg drożdży
4 żółtka
1 łyżeczka soli
zapach waniliowy – kilka kropli

MASA MAKOWA:
1 kg maku
4 białka
600 g cukru
120 g margaryny
zapach migdałowy
2-3 łyżki miodu
skórka pomarańczowa ( ilość wedle uznania )
100 g rodzynek

+ 1-2 białka dodatkowe

1 szklanka = 250 ml
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml

Przygotowanie

CIASTO DROŻDŻOWE:
Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Zółtka ubijamy z cukrem.
Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

MASA MAKOWA:
Mak należy sparzyć – najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez 25 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna.
Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu.

MAKOWIEC:
1. Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego

2. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotwuję blaszki)

3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta.

4. Teraz zwijamy naszego makowca

5. I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce.

6. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło ( ja kładę na kaloryfer zimą) , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni.
7. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców.
8. Pieczemy około godziny, a po wyjęciu wyglądają tak

9. A po przekrojeniu tak

Makowce piekę zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Przepis mam od mojej ukochanej Babci. Zawsze wychodzą. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłam i Wam też wyjdą.
Życzę SMACZNEGO!!!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s