Ozorek wołowy w sosie musztardowo-chrzanowym wg babci Różyczki

Składniki

Ozór wołowy (około1,30 kg)
sól
pieprz ziołowy
listek laurowy
4 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki chrzanu w occie (ze słoiczka)
1 łyżka musztardy
4 pieczarki
1 łyżeczka mielonych suszonych grzybków
1 łyżka ulubionej przyprawy typu kucharek lub jarzynka
2 łyżki mąki

Przygotowanie

Ozór wyszorować,zalać wodą,lekko posolić,ugotować do miękkości.
Z ugotowanego ozorka zdjąć skórę,pokroić w plastry,zalać gotowaną wodą(wody ma być tyle żeby przykryło plastry mięsa.
Dodać pieprz,ziele,listek,pokrojone pieczarki,chrzan,musztardę,przyprawę.
Wszystko gotować około 10 min,po tym czasie mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody(żeby nie było grudek)wlać do sosu i mieszając gotować jeszcze 2 min.
Smacznego

Babcia mnie nauczyła jeść tej potrawy:) jest pyszna.
Uwaga:
Można pominąć musztardę i zrobić w sosie chrzanowym.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s