krewetki koktajlowe na szybki obiad

Składniki

500 g mrożonych krewetek koktajlowych

oliwa z oliwek lub olej
4 pomidory lub puszka krojonych
1/2 szklanki bulionu
2 cebule
6-8 ząbków czosnku
tymianek, bazylia, sól, pieprz
starty żółty ser lub parmezan ( czy też parminio)
1/2 natki pietruszki

spagetti lub ryż

Przygotowanie

Makaron lub ryż ugotować wg przepisu.

Cebulę zeszklić na oliwie lub oleju.
Dodać zamrożone krewetki, przykryć i poddusić chwilkę aż się krewetki nie rozmrożą.
Dodać pokrojone pomidory, bulion, tymianek, bazylię ( jak mamy świeże to tym lepiej), sól, pieprz do smaku.
Ja dałam suszone zioła, a bazylię na sam koniec rozkruszyłam z kostki smaku Knorra.
Dusić na wolnym ogniu ok. 10 min, aż krewetki będą miękkie.
Nie przykrywać, aby sos po odparowaniu wody stał się bardziej gęsty.
Na sam koniec wrzucić pokrojony czosnek, zamieszać i wyłączyć gaz.
Wyłożyć na telerz z uprzednio nałożonym spagetti czy ryżem, posypać startym serem i natką pietruszki.

SMACZNEGO!!!

Przepis pochodzi z opakowania mrożonki krewetek, przeze mnie sprawdzony ale i nieco zmodyfikowany.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s