lasagne z pulpecikami

Składniki

1 op.lasagne
2 cebule
25 dag karkówki
30 dag cielęciny
jajko
35 dag sera mozzarella
3 ząbki czosnku
kostka rosołowa
2 puszki pomidorów
30 dag pieczarek
pęczek natki pietruszki
20 plasterków szynki
bułka tarta
bazylia, oregano, pieprz, sól
mały koncentrat pomidorowy
1 bułka namoczona w mleku
1 łyżka masła

Przygotowanie

Pokrojone cebule, mięsa podsmażamy dodajemy bulion i pomidory wraz z zalewa, dusimy ok. godziny.Przepuszczamy to przez maszynkę, dodajemy namoczoną i odciśnietą bułkę, posiekana natkę pietruszki, jajko i wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy niewielkie pulpeciki i podsmażamy je na oliwie. Do tłuszczu po smażeniu pulpetów dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, koncentrat, czosnek, zioła i doprawiamy, dusimy ok. 15 min. Płaty lasagne gotujemy w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie układamy warstwe lasagne, na nich plastry szynki, pulpeciki, polewamy sosem pomidorowym, posypujemy tartą mozzarellą i tak powtarzamy czynności aż do wyczerpania składników. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli i zapiekamy 40 minut w temp. 180 C.
Danie jest pracochłonne ale nadaje sie na rodzinne przyjęcie.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s