Pikantna zupa pomidorowa

Składniki

Składniki na 8 porcji:
1,2 kg mięsa wołowego (na gulasz),
25 dag małych cebul,
1 niepełna szklanka (15 dag) mąki,
4 łyżki oleju,
2 szklanki rosołu (instant),
1-2 strąki papryki chili,
2 puszki (po 850 ml każda) pomidorów bez skórki (w zalewie),
1 szklanka mleka,
2 łyżki masła,
2 jajka,
1/2 pęczka natki pietruszki,
mielona ostra papryka,
1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

Przygotowanie

Cebule obrać i pokroić na cząstki. Mięso wołowe pokroić w drobną kostkę, porcjami smażyć na gorącym oleju razem z cebulą. Oprószyć łyżką mąki, ciągle mieszając zasmażyć. Zalać dwiema szklankami wody, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Chili oczyścić, przekroić wzdłuż, usunąć pestki. Strąki umyć i pokroić w krążki. Rosół wlać do mięsa, dodać pomidory razem z zalewą oraz chili. Gotować pod przykryciem około 1 i 1/2 godziny.
W między czasie zrobić kluseczki. Mleko podgrzać ze szczyptą soli, rozpuścić tłuszcz. Garnek zdjąć z ognia. Wsypać pozostałą mąkę, mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Jajka wbijać kolejno do gorącej masy. łyżką formować z ciasta kluseczki, gotować je 10 minut we wrzącej osolonej wodzie.
Gotową zupę ponownie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowalsanskimi. Wrzucić kluseczki, posypać posiekaną natką pietruszki.

Advertisements
By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s