Pikantna zupa pomidorowa

Składniki

Składniki na 8 porcji:
1,2 kg mięsa wołowego (na gulasz),
25 dag małych cebul,
1 niepełna szklanka (15 dag) mąki,
4 łyżki oleju,
2 szklanki rosołu (instant),
1-2 strąki papryki chili,
2 puszki (po 850 ml każda) pomidorów bez skórki (w zalewie),
1 szklanka mleka,
2 łyżki masła,
2 jajka,
1/2 pęczka natki pietruszki,
mielona ostra papryka,
1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

Przygotowanie

Cebule obrać i pokroić na cząstki. Mięso wołowe pokroić w drobną kostkę, porcjami smażyć na gorącym oleju razem z cebulą. Oprószyć łyżką mąki, ciągle mieszając zasmażyć. Zalać dwiema szklankami wody, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Chili oczyścić, przekroić wzdłuż, usunąć pestki. Strąki umyć i pokroić w krążki. Rosół wlać do mięsa, dodać pomidory razem z zalewą oraz chili. Gotować pod przykryciem około 1 i 1/2 godziny.
W między czasie zrobić kluseczki. Mleko podgrzać ze szczyptą soli, rozpuścić tłuszcz. Garnek zdjąć z ognia. Wsypać pozostałą mąkę, mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Jajka wbijać kolejno do gorącej masy. łyżką formować z ciasta kluseczki, gotować je 10 minut we wrzącej osolonej wodzie.
Gotową zupę ponownie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowalsanskimi. Wrzucić kluseczki, posypać posiekaną natką pietruszki.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s