Ciasteczka musli

Składniki

3 jajka
2 szklanki musli (nie typu “crunchy” z miodem – zwyczajną mieszankę musli, gdzie głównym składnikiem będą płatki owsiane, z dodatkiem suszonych owoców lub/i orzechów)
1/2 szklanki cukru
czubata łyżka powideł
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie

Oddzielić białka od żółtek i ubić sztywną pianę. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty kremowy kogel-mogel oraz dodać powidła – można dalej ubijać mikserem. Od tej chwili łatwiej operować ręcznie łyżką: wsypać do masy musli oraz proszek do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać pianę z białek. Masę wykładać porcjami po czubatej łyżce, na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć i ukształtować. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec 12-15 min. (z tej ilości masy musiałam robić to na dwa razy – ciastka robiłam dość duże – bo lubię)

Wyjąć z piekarnika, zsunąć razem z papierem np. na blat albo stolnicę i pozwolić lekko im wystygnąć. Dopiero wtedy delikatnie zdejmujemy.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s