Żurek Staropolski

Składniki

Kiszenie żurku
4 łyżki mąki żytniej
2 łyżki mąki pszennej
3-5 ząbków czosnku
kromka suchego czarnego chleba razowca
ziele ang., liść laurowy, czarny pieprz, woda
Po 4 dniach przecedzić i zakwas gotowy.

Żurek Staropolski
Składniki
25dag wołowiny
25dag pachnącej wiejskiej kiełbaski
2 średnie cebule
pieprz, sól, wegeta,
2 kostki rosołków z drobiu,
2-3 ząbki czosnku
5 dag suszonych grzybów
kiszony żurek
mały pojemnik słodkiej śmietanki 30%

Przygotowanie

Przepis spisałam kilkanaście lat temu oglądając program kulinarny- “Gotowanie na ekranie”- prowadzony przez Adriannę Godlewską- prywatnie żonę Wojciecha Młynarskiego. Żurek ma bardzo tradycyjną nazwę, a gotuje sie go nader nowocześnie – bo w szybkowarze. Można również użyć zwykłego garnka ale polecam szybkowar gdyż zaobserwujecie dwie podstawowe zalety – pierwsza to krótki czas gotowania, a co najważniejsze to aromat który nie uleci z parą tylko pozostanie w naszym barszczyku. A zatem do dzieła. Dla chętnych podaję przepis na kiszenie żurku -także spisany z programu – sama korzystam z gotowca o nazwie Żurek Śląski i jego używam do gotowania.

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć, osobno podsmażyć pokrojone na kawałki mięso i pokrojoną kiełbaskę. Zagotować ok 3-4 l wody z kostkami rosołowymi wrzucić do niej wypłukane w ciepłej wodzie grzyby, mięso, kiełbasę i cebulę – zamknąć szybkowar i gotować na wolnym ogniu ok 30 min. Po tym czasie zestawić szybkowar z ognia i poczekać aż ostygnie i spadnie nieco ciśnienie wewnątrz garnka. Po czym otworzyć zawór bezpieczeństwa i wypuścić reszki nagromadzonej pary. Następnie otworzyć szybkowar, doprowadzić zawartość powtórnie do wrzenia. Znad zakwasu zlać nieco płynu, a pozostałą mąkę dobrze wymieszać i wlewać powoli mieszając do gotującego się wywaru. Użyć tyle aby powstał lekko zawiesisty barszcz, spróbować jeśli jest za mało kwaśny należy dodać nieco zakwasu który nam pozostał. Kwaśność i gęstość żurku ustalamy wg własnego uznania. Zestawić garnek z ognia, wrzucić pokrojony drobno czosnek, doprawić słodką śmietanką, dosmaczyć czym kto lubi i na koniec posypać zielonym koperkiem. Do żurku bardzo pasuje smażony boczek lub słoninka- pieszczotliwie nazywana przez nas pypkami. Pypki nie są konieczne ale… cóż wart jest żurek bez pypek😦 Naprawdę jest pyszny, aromatyczny i rozgrzewa jak mało co!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s