Kalafior na ostro zapiekany pod serową kołderką kasiuli

Składniki

1 mały kalafior
1 kostka rosołowa
szczypta cukru
woda

Sos serowy:
pęczek koperku (posiekany)
2 serki topione po 100g (najlepiej sprawdzają się hochland – polecam o smaku szynki)
200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego (do kawy) – mały kartonik
ok 50 g starego sera żółtego (najlepiej ostrego)
pieprz (sporo)

Przygotowanie

W garnku gotujemy kalafiora z dodatkiem kostki rosołowej i cukru:

Sos serowy:
Na małym ogniu (energicznie mieszając) podgrzewamy wszystkie składniki sosu (tak by serki się rozpuściły – nie doprowadzamy do wrzenia):

Kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i bez przykrycia zapiekamy ok 25 min (180 stopni):

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s