Napoleonka wyśmienita

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 margaryna
½ szklanki śmietany (czasem wystarczy mniej, żeby się tylko zagniotło)
(Czasem dodaję żółtko, ale wtedy się bardzo placek łamie.)

Krem:
3 szklanki mleka
3 żółtka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
cukier waniliowy

Przygotowanie

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto – upiec 2 placki w mocno rozgrzanym piekarniku ok. 20 min.

2 szklanki mleka zagotować.

1 szklankę mleka, żóltka, cukier, mąkę rozetrzeć mikserem.
Dodać do gotującego się mleka i mieszać do zagotowania.

Ciepłym kremem przełożyć placki, ewentualnie posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s