Placki z cukinii z musem rzodkiewkowym

Składniki

500 g małych cukinii,
500 g ziemniaków,
1 cebula,
3 jajka,
200 g chudego twarogu,
100 g płatków owsianych,
1 1/2 łyżeczki soli,
świeżo zmielony pieprz,
2 pęczki rzodkiewek,
2 łyżki śmietany creme fraiche,
olej do smażenia.

Przygotowanie

Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Ziemniaki i cebulę umyć i obrać. Warzywa utrzeć na drobnej tarce lub w mikserze.
Oddzielić białko od żółtka z jednego jajka. Żółtko wymieszać z pozostałymi dwoma jajkami, twarogiem, płatkami owssianymi oraz z utartymi warzywami. Dodać sól i pieprz.
Wyczyścić i umyć rzodkiewki, przy pomocy miksera zrobić z nich puree, odsączyć na sitku. Puree z rzodkiewek wymieszać ze śmietaną creme fraiche, pieprzem i solą.
Połowę tłuszczu podgrzać na patelni, chochelką nabierać porcje z ciasta, kłaść na gorący tłuszcz i formować placki. Smażyć z obu stron około 3-4 minuty. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Białko ubić na sztywną pianę i dodać krem z rzodkiewek. Pianę serwować razem z plackami.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s