Quesadilla z serem

Składniki

Przepis na 4 porcje
Ciasto na tortille (8 sztuk):
350g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oleju
180 ml letniego mleka
mąka do posypania stolnicy i wałka

Dodatki:
starty żółty ser
kwaśna gęsta śmietana
salsa/domowy sos pomidorowy

Narzędzia:
sucha patelnia teflonowa
wałek
stolnica
duża miska
szpatułka do przerzucania placków na drugą stronę
talerz
czysta ściereczka
folia aluminiowa

Przygotowanie

Kluczem do tego prostego tradycyjnego przepisu na przekąskę w stylu tex-mex jest dobre przygotowanie pracy, zwłaszcza przy smażeniu placków – dlatego podaję listę "narzędzi". Przygotowanie tortilli może wydawać się skomplikowane, ale to tak naprawdę prosty sposób na idealne domowej roboty meksykańskie placki.

Do miski przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać. Do mleka dodać sól, olej i delikatnie wymieszać. Mleko wlewać do mąki stopniowo, ciągle ją mieszając. Kiedy wszystko wstępnie się zwiąże, można zacząć miesić. Po połączeniu wszystkich składników wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę i dokładnie i energicznie wyrabiać ciasto przez ok. 2 minuty.
Po tym czasie przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 minut.
To ciasto musi swoje "odleżeć". Po 15 minutach podzielić ciasto na 8 równych kawałków (robię to nożem, kolejno krojąc – na pół, znowu na pół i tak do końca). Z każdego kawałka zrobić równą kuleczkę, ułożyć na stolnicy w pewnych odstępach i znowu zostawić, tym razem na 20 minut, podczas których nie dotykamy ciasta.

Patelnię rozgrzewamy do wysokiej temperatury. W tym czasie rozwałkowujemy jeden kawałek ciasta. Ja rozwałkowuję je cienko, bo lubię cienkie placki. Nie jest to proste, bo ciasto jest bardzo sprężyste i ciągle chce "wracać" do swojego poprzedniego kształtu. Kładziemy gotowy placek na gorącą patelnię i smażymy aż dostrzeżemy podnoszące się pęcherzyki, a spód delikatnie się zrumieni, po tym czasie obracamy placek na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30-40 sekund. W międzyczasie możemy zacząć rozwałkowywać kolejny placuszek. Usmażoną tortillę układamy na talerzu przykrytym ściereczką i przykrywamy folią aluminiową. Postępujemy analogicznie z kolejnymi plackami – będą wtedy przyjemnie miękkie i pozostaną gorące.

Po usmażeniu placków zaczynamy przygotowywać "quesadillas" –
Na tej samej suchej patelni, na mnieszym ogniu, kładziemy jeden placek i posypujemy serem (dbamy o to by ser nie dostał się na patelnię, jeśli chcemy być pewni że wszystko się uda, zamiast tartego sera można użyć porwanych plasterków) po czym przykrywamy drugim plackiem – chwilę smażymy z jednej, następnie z drugiej strony. Placki robią się chrupiące, a ser ładnie się topi. Wykładamy na duże talerze i kroimy na 6-8 części. Jemy z dodatkiem gęstej śmietany lub salsą.

Uwaga:
Dodatkiem do quesadilla może być wszystko- od smażonej papryki po mięso – pod warunkiem, że dodatki będą przygotowane wcześniej i gorące. W placku nie będą miały czasu żeby się zagrzać i żeby jednocześnie placek się nie przypalił. quesadillas można zapiekać w piekarniku. Osobiście wolę patelnię.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s