Grzesiek śmietanowo-karmelowy z nutką cynamonu

Składniki


CIASTO KRUCHE Z JABŁKAMI:

♦ 2 szkl. mąki
♦ 3 żółtka
♦ 1 kostka margaryny (najlepiej “Kasia”)
♦ ¾ szkl. cukru pudru
♦ pół łyżeczki proszku do pieczenia

♦ 4 jabłka
♦ cynamon mielony

MASA KARMELOWA:

♦ puszka mleka skondensowanego gotowanego w puszce 3 godziny; lub puszka gotowej masy krówkowej
♦ 2 wafelki “Grzesiek” bez czekolady (ja akurat miałam w czekoladzie, ale polecam wersję bez, gdyż masa karmelowa jest i tak bardzo słodka)

MASA ŚMIETANOWA:

♦ 300 ml śmietany kremówki
♦ 2 śmietan-fixy
♦ 1 cukier waniliowy
♦ 1 łyżka cukru pudru (można zrezygnować)

WIERZCH:

♦ starkowana czekolada deserowa

Przygotowanie

CIASTO KRUCHE NA SPÓD:

Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na conajmniej pół godziny. Tortownicę (Ø 26 cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić połową ciasta dno blaszki, ponakłuwać, podwyższyć brzegi. Resztę ciasta schować do lodówki. Piec ok. 10 min w 200°C.

W tym czasie obrać i starkować jabłka. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć starkowane jabłka, posypać cynamonem. Na wierzch starkować na dużych oczkach resztę kruchego ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 15-20 min. w 200°C na złoty kolor.


MASA KARMELOWA:

Gotową masę karmelową wymieszać z drobno pokruszonymi wafelkami “Grześki” i rozsmarować na upieczonym, ostudzonym, kruchym spodzie z jabłkami.

MASA ŚMIETANOWA:

Kremówkę ubić na sztywno z śmietan-fixami, cukrem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na masie karmelowej.

Wierzch ciasta posypać starkowaną czekoladą.

Smacznego !!!

Na zdjęciach mało widoczna warstwa jabłkowa, ponieważ akurat miałam za mało jabłek.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s