Sznycelki nadziewane warzywami

Składniki

1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 kromki czerstwego chleba
1 jajko
sól, pieprz
1/2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
1 łyżka zielonej pietruszki

2 marchewki
1 cebula
ser żółty
vegeta, pieprz

bułka tarta
smalec do smażenia

Przygotowanie

Z chleba odkroić skórkę, namoczyć w wodzie, odcisnąć.Mięso wymieszać z jajkiem, zamoczonym chlebem, przyprawami i zielona pietruszką.
Marchewkę obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce o dużych oczkach.Cebulę pokroić w piórka i poddusić na odrobinie smalcu, dodać marchew, przyprawić vegeta i pieprzem.Gdy marchewka bedzie miękka, odstawić do ostygnięcia.Porcje mięsa rozpłaszczać na dłoni, ułożyć mały plasterek sera żółtego, nakładać farsz i formować owalne sznycelki.Każde obtaczać w tartej bułce i smażyć na smalcu.Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.
Moja uwaga – gdyby mięso było za lużne, wtedy dodać trochę bułki tartej, lepiej bedzie można formować sznycelki.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s