Zapiekanka z ryby i kiszonej kapusty

Składniki

Porcja dla 4 osób:

– 75 dag filetów z dorsza (czy innej ryby)
– 50 dag kiszonej kapusty (najlepiej gdy jest twarda i biała)
– 2 cebule
– 1 łyżka masła lub margaryny
– 150 ml śmietany kremówki
– 4 ziarnka ziela angielskiego
– 2 łyżki soku cytrynowego
– sól, pieprz

Do dekoracji :
– 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Filety należy oczyścić, usunąć ości, pokroić w cienkie paski, skropić sokiem z cytryny i opruszyć solą.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na margarynie (lub maśle) zeszklić cebulę a po wystudzeniu rozłożyć ją na dnie żaroodpornego naczynia.

Kapustę pokroić i rozłożyć na cebuli a następnie dodać ziele angielskie i całość opruszyć obficie pieprzem i ewentualnie solą.

Na kapuście ułożyć filety, polać śmietaną, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie usynąć folię i piec jeszcze potrawę przez 15 minut.

Gotową zapiekankę ozdobić natką pietruszki. Smacznego!

Przepis ten dostałam od koleżanki i “przetestowałam” go na wielu znajomych. Wszyscy zajadali sie ze smakiem. Ryba w tej wersji jest znakomitą odmianą.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s