Truskawkowy deser – pycha

Składniki

serek homo waniliowy (ok 200ml-moze byc wiecej nawet 400)

smietana 30% ok. 200 ml (polecam Piątnice)

jogurt bałkanski duzy kubek

2x galaretka truskawkowa Winiary bez sztucznych dodatkow

mrozone truskawki lub maliny

2 opak. cukru waniowego lub naturalna wanilia

1 lyzka cukru (najlepiej brazowy)

Przygotowanie

Jedna galaretke rozpuscic w ok 1/2 szklance goracej wody, ale w rondelku, poniewaz ciezko sie rozpuszcza i trzeba podgrzewac (nie zagotowac). Odstawic do przestudzenia. Druga galaretke przygotowac wg zalecen na opakowaniu. Wrzucic zamrozone truskawki (ok 5-6 szt. na pucharek) Ja dalam po 3, poniewaz byly duze. Po wrzuceniu zamrozonych truskawek do galaretki, ta momentanie sie schladza🙂
Smietane ubic z dodatiem cukrów. Jorurt wymieszac z serkiem homo, dodac ubita smietane, polaczyc, wlac galaretke rozpuszczona w 1/2 szkl. wody (moze byc letnia) i dokladnie wymieszac.

Przygotowac pucharki, nakladac do kazdego ponad polowe masy, na to truskawki z galatetki i galatetka.

Polecam, deser robi sie szbko, jest rewelacyjny – Pomysł wlasny🙂

UWAGI:

Zamiast jogurtu balkanskiego moze byc twarog z wiaderka.
Cukier dajemy wg wlasnego uznania, mi bardziej smakuje kwaskowy deser.
Do masy serowej mozna dodac sparzona zurawine lub inne male kwasne owoce.
Deser mozna modyfikowac, dajac galaretki w innym smaku i odpowiednie owoce🙂

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s