Sernik gotowany z jabłkami

Składniki

Ciasto:
1/2 kg mąki,
15 dag cukru pudru,
1 opakowanie proszku do pieczenia(małe),
2 jajka,
2 łyżki mleka,
25 dag margaryny.

Masa serowa:
2 kg sera,
3 szklanki cukru,
500 g margaryny,
4 jajka,
4 łyżki mleka,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 torebki cukru waniliowego,
aromat migdałowy,
3 łyżki kaszy mannej.

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek( najlepiej szara reneta),
1 galaretka cytrynowa lub wg uznania.

Przygotowanie

Ciasto;
Wszystkie składniki posiekać, a następnie zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec placki.Każdy oddzielnie.

Masa serowa:
Zmielić ser ( ja kupuję mielony) i włożyć do większego garnka. Dodać resztę składników i wymieszać dobrze ręką. Postawić na wolnym ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania ( uważać, aby masa serowa się nie przypaliła).

Masa jabłkowa:
jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do garnka, dodać odrobinę wody i zagotować. Gotować jabłka aż będą miękkie( uważać aby się nie przypaliły). Zestawić z ognia i dodać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać.

Składanie ciasta:
pierwszy kruchy placek- na to 1/2 masy serowej- drugi placek- 1/2 masy serowej- na ser masa jabłkowa- trzeci kruchy placek- na wierzch polewa czekoladowa. Ciasto po wystudzeniu wstawić do lodówki. Sernik najlepszy jest na drugi dzień po upieczeniu.

Blaszka 25×40 cm.

Autor zdjęcia: Joanna-61

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s