Krążki drożdżowe na zsiadłym mleku

Składniki

– 2 szklanki + 3 łyżki mąki (do zaczynu)
– 4 łyżki ciepłego mleka do zaczynu (można wziąć wodę zamiast mleka)
– 20-25g drożdży
– 150 ml zsiadłego mleka
– 7 łyżek oleju (z pestek winogron użyłam)
– 2 łyżki + 1 łyżeczka (do zaczynu) cukru
– 2 żółtka (z dużych jajek)
– szczypta soli

– tłuszcz do smażenia (u mnie smalec wymieszany z olejem)

Szklanka do odmierzania składników ma pojemność 250 ml

Przygotowanie

Z mąki, cukru, mleka i drożdży zrobić zaczyn i odstawić aż zacznie pracować (nie musi bardzo wyrastać, wystarczy jak będzie miał sporo bąbelków i zrobi się gęsty)
Do miski przesiać mąkę z solą, dodać mleko zsiadłe (wzięłam wprost z lodówki). Żółtka ubić z cukrem, dodając stopniowo olej. Dodać do mąki wraz z zaczynem. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i lekko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok. 1cm i szklanką wykroić krążki, w środku których należy wykroić dziurki. Odstawić do wyrastania, ułożone na lnianej ściereczce, przykryte drugą ściereczką.
W tym czasie rozgrzać tłuszcz. Wrzucać podrośnięte krążki na rozgrzany tłuszcz, rondel od razu przykryć pokrywką. Smażyć aż do zezłocenia, po czym odkryć pokrywkę , przekręcić krążki na drugą stronę i już bez przykrywania dosmażyć.
Usmażone wykładać na talerz wyłożony podwójnym ręcznikiem papierowym, aby odciękł nadmiar tłuszczu.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s