Grecka Zupa z Soczewicy

Składniki

1/2 kg soczewicy
1 srednia drobno posiekana cebula
8 zabkow czosnku
1 flizanka oliwy
4-5 lyzek octu
1 flizanka soku pomidorowego
5 lisci laurowych
sol,pieprz

4-6 porcji

Przygotowanie

Soczewice dokladnie pluczemy usuwajac uszkodzone”oczka”.
Nastepnie wkladamy ja do garnka zalewamy zimna woda tak by ja przykrywala i gotujemy okolo 5 minut. Pierwsza wode odlewamy (wtedy nie bedzie nas wzdymac🙂 ) Na patelni rozgrzewamy oliwe, smazymy cebulke dodajac sol, pieprz, i sok pomidorowy.Calosc wlewamy do zupy dodajac reszte skladnikow czyli liscie laurowe ocet i czosnek. Uzupelniamy woda i gotujemy do momentu kiedy soczewica zmieknie.

Ja lubie te zupe szczegolnie latem, poniewaz nie jest tlusta i ciezka mozna ja rowniez jesc letnia i koniecznie dodajac sok z cytryny.

zycze smacznego

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s