“Zęby” w cieście, czyli wesołe jabłka

Składniki

250 g mąki pszennej

250 g białego sera

250 g masła

150 g cukru pudru

kilka jabłek ( wielkość należy dostosować do średnicy okrągłej foremki, którą wycina się kółka)

cukier puder i cynamon do posypywania

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść starannie gładkie ciasto, schłodzić w lodówce.

Można zagnieść ciasto wieczorem i upiec rano na śniadanie.

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka podzielić na ósemki. Każdą cząstkę naciąć płytko w kratkę z grubszej strony. Można skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały lub zaangażować do pomocy dzieci i robić zespołowo jednocześnie krążki z ciasta i ósemki z jabłek🙂

Ciasto podzielić na 3-4 części, rozwałkować podsypując obficie mąką. Foremką lub szklanką wycinać kółka. Na połówce każdego krążka układać jabłka kratką na zewnątrz. Posypać cukrem pudrem i cynamonem. Przykryć cząstkę jabłka pozostałą częścią krążka, zlepić tylko brzegi, tak, żeby owoc był widoczny.

Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180-190o C, piec ok. 20 min. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Ilość cukru w tym przepisie należy dostosować do własnych upodobań. W oryginalnym przepisie pochodzącym z Poradnika Domowego w składnikach na ciasto nie było cukru, ale taka wersja mi nie pasowała.

Ciastka są bardzo proste w wykonaniu i ze względu na zabawny wygląd łatwo zaangażować małych pomocników do ich wykonania ( do jedzenia jeszcze łatwiej🙂

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s