Warzywa w occie

Składniki

Kalafior

Brokuły

Ogórki malutkie

Cebulki malutkie

Pomidory małe

Papryka czerwona i żółta

Szparagówka

Czosnek

Zalewa:

4 szklanki wody

1 szklanka octu 10 %

1/2 szklanki cukru

ziele angielskie

liście laurowe

Przygotowanie

Kalafior i brokuły podzielić na różyczki.

Paprykę pokroić w grube paski, szparagówkę oczyścić.

W osolonej wodzie podgotować ok. 5 min. kalafior, brokuły, paprykę, szparagówkę i cebulkę, po odcedzeniu ostudzić.

Do słoików nakładać po parę warzyw z każdego gatunku.

Przygotować zalewę, gdy będzie wrzało, zalewać zawartość słoików.

Do każdego słoika dodać po 2 ząbki czosnku.

Odwrócić do góry dnem na parę minut.

Warzywa marynowane są wspaniałym dodatkiem do obiadów, oraz jako przekąska na imprezach.
Na zdjęciu mieszanka kalafiora, papryki i ogórka.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s