Omlet na słodko

Składniki

2-3 jajka
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki mąki
1/4 szklanki mleka
dowolny dżem owocowy lub konfitura
tłuszcz do smażenia (najlepiej margaryna – ok. 1 łyżki)
szczypta soli

Przygotowanie

Białka odzielić od żółtek, przekładając do osobnych miseczek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę – pod koniec miksowania dodać 1 łyżeczkę cukru pudru. Żółtka utrzeć na puszystą masę z dwiema łyżeczkami cukru, po ok. 5 minutach dodać mleko i mąkę, i zmiksować na masę o konsystencji śmietany. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Żółtka delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Żółtawą puszystą masę przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć aż lekko zbrązowieje. Patelnię przykryć dużą pokrywą od garnka lub płaskim talerzem o średnicy większej niż średnica patelni i zdecydowanym ruchem odwrócić udo góry nogami. Zsunąć z powrotem na patelnię i dosmażyć drugą stronę omletu.

Podawać z dżemem, konfiturą lub powidłami.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s