mazurek orzechowo-kokosowy

Składniki

CIASTO:
25 dkg mąki pszennej
10 dkg orzechó włoskich drobno posiekanych
12,5 dkg margaryny
1jajko
ew.1-2 łyżki kwaśnej śmietany do zagniecenia

MASA:
25dkg wiórków kokosowych
350 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki cukru
2 gotowe białe polewy czekoladowe
5-10 dkg moreli suszonych(do ozdoby)

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagnieść i schłodzić ok. 30 min. w lodówce. Blachę 24×35 wyłożyć papierem, wylepić ciastem i piec ok. 35- 40min. Oczywiście można to podzielić na połowę i zrobić 2 małe mazurki.
20 dkg wiórków kokosowych gotować ze śmietanką i cukrem przez 5 min. ciągle mieszając. Gorącą masę rozsmarować na upieczonym cieście. Ostudzić. Polewy z białej czekolady rozpuścić i wylać na masę kokosową. Ozdobić od razu pozostałymi wiórkami i pokrojonymi morelami, ponieważ polewa szybko zastyga i później nie będą się trzymać.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s