Tarta z jabłkami i prażonymi migdałami

Składniki

25 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
20 dag masła
10dag cukru pudru
skórka otarta z pół cytryny

3 jabłka
2 garście rodzynek
cukier do posypania jabłek

1/2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
5 dag płatków migdałowych

Przygotowanie

Ciato zagniatamy z podanych składników i wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. W tym czasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe aż do lekkiego zrumienienia. Z cukru pudru i soku z cytryny ucieramy lukier.
Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy i wykładamy połowe na blaszkę do tarty wysmarowana masłem, nastepnie nakładamy obrane i drobno pokrojone jabłka wymieszane z rodzynkami i posypane cukrem i przykrywamy reszta ciasta. Pieczemy w 180o do momentu aż będzie rumiane. Po wyjęciu lukrujemy i posypujemy płatkami migdałowymi.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s