Pleśniak Krystyny

Składniki

2 szklanki mąki krupczatki (może być pszenna)
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 słoika dżemu
1i 1/2 łyżki kakao
olejek waniliowy(lub jaki kto lubi)
1 margaryna
1szklanka cukru
1 łyżka mąki zimniaczanej

Przygotowanie

Oddzielmy żółtka od białek.
Margarynę,żółtka,proszek do pieczenia,mąkę,olejek(kilka kropel)
– posiekać nożem i zagnieść ciasto na stolnicy.
Podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao.
Białą 1 część i ciemną włożyć do zamrażalnika na minimum pół godziny(lepiej się ściera na tarce).
Drugą białą część wkładamy do lodówki.

Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.

Po schłodzeniu,wyjmujemy część z lodówki i po rozwałkowaniu kładziemy na spód blaszki.Można rwać ciasto palcami i formować na blaszce spód ciasta.
Na to rozsmarowujemy łyżką dżem(ulubiony smak).
Na dżem ścieramy na tarce do jarzyn o dużych oczkach część białą wyjętą z zamrażalnika,można odrywać małe kawałeczki i starać się pokryć dżem.

Ubijamy pianę z 4 białek,szkanki cukru i 1 łyżki mąki ziemniaczanej.Pianę wykładamy na na startą część białą.
Wyjmujemy część z kakao i ścieramy na wyłożoną wcześniej pianę.

Blaszkę wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika -175 stopni i pieczemy ok.50 minut(czas pieczenia i temp.zależy od piekarnika).
Smacznego.

Przepis dostałam od sąsiadki i za jej zgodą przekazuję dalej.

Piekę w blaszcze 24/30 cm-mam dość wysoką.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s