Zapiekana improwizacja makaronowa

Składniki

♦ paczka makaronu muszelki (500 g)
♦ ok. 20 dkg kiełbasy grubej (np. zielonogórskiej)
♦ ok. 15 dkg kiełbasy cienkiej (np. podwawelskiej)
♦ ok. 10 dkg boczku
♦ ok. 15 dkg pieczarek
♦ 3 ząbki czosnku
♦ średnia cebula

Sos:
♦ 200 g przecieru pomidorowego (np. Pudliszki)
♦ ok. 1,5 łyżeczki bazylii
♦ ok. 1,5 łyżeczki curry

Oprócz tego:
♦ natka pietruszki
♦ ser żółty – na wierzch, ok. 15 dkg

Przygotowanie

♦ Makaron gotujemy al dete.
♦ Cebulkę z pieczarkami podsmażamy na tłuszczu, jak troche odparują, to wrzucamy kiełbaskę i boczek.
♦ Przecier łączymy z bazylią i curry ; czosnek miażdżymy, wrzucamy do sosu – mieszamy. Można dodać odrobinę wody jeśli jest za gęste.
♦ Żaroodporne naczynie delikatnie nacieramy tłuszczem ; dajemy warstwę makaronu, warstwę kiełbasy z cebula i pieczarkami i polewamy połową sosu ; następnie znowu makaron, kiełbasa i reszta sosu.
♦ Na wierzch ścieramy ser – tyle ile lubimy.
♦ Zapiekamy w 150 stopniach ok. godzinę.
♦ Przed podaniem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

♦ Smacznego

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s