Cytrynek placek lub babka do wyboru

Składniki

na ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
1 cukier waniliowy (2 lyzeczki)
1 proszek do piecznia (3 lyzeczki)
2 szklanki maki
skorka otarta z cytryny

na polewe:
20 dkg cukru pudru
3-4 lyzki soku z cytryny

lukier zrobil mi sie ciut za luzny, ale placek wyszedl pyszny.

Przygotowanie

Ubic jajka z cukrem.
Nastepnie dodac cukier waniliowy, make i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszac.
Na koniec dodac skorke otarta z cytryny oraz stopniowo dodawac roztopiona margaryne.
Piec ok. 20 min. w rozgrzanym piekarniku.

Gdy ciasto troche przestygnie polac je polewa: cukier puder zmieszac z sokiem z cytryny.

Ciasto mozna wylac na blaszke (u mnie okragla 25 cm), ale rownie dobrze mozna piec je w formie do babki. Wtedy zamiast placka mamy pyszna babke cytrynowa.
Polecam.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s