Pulpety z wątroby

Składniki

500 g wątroby surowej,
50 g bułki tartej zamiennie ugotowany ryż,
50 g cebuli,
10 g tłuszczu,
3 jaja,
10 g masła,
zielona pietruszka,
sól

Przygotowanie

Wątrobę włożyć na wrzącą, osoloną wodę i gotować na bardzo wolnym ogniu około 3-4 minut, następnie osączyć, przestudzić, przepuścić przez maszynkę, dodać przesmażonej na tłuszczu cebuli (ale nie zrumienionej), siekanej zielonej pietruszki, jaja surowe, masła, tartej bułki (lub zamiennie zamiast bułki tartej dodać 100 g ugotowanego na sypko i zmielonego lub roztartego ryżu), soli i dokładnie wymieszać. Z masy uformować pulpety, włożyć na wrzący rosół lub wywar z gotowania wątroby i gotować około 2 minut. Z wywaru, w którym gotowały się pulpety, można przyrządzić sos potrawkowy.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s