bankuch

Składniki

2 i 1/2 szkl. cukru

1 i 1/2kostki margaryny
6 jajek
3 łyżki śmiatany
4 i 1/2 szkl.mąki
1 płaska łyzka proszku do pieczenia
zapach cytrynowy

Przygotowanie

Utrzeć cukier z margaryną,dodając stopniowo po jednym jajku na przemian z maką.Na koniec dodać pozostałe składniki.Nakładać do prodiża lub blachy( na papier do pieczenia albo tradycyjnie wysmarować i posypać bułką tartą)warstwę ciasta,ok 1 cm grubości,zapiec na złoty kolor i na to nakładamy następną warstwę ciasta takiej samej grubości i znowu zapiekamy na złoty kolor i tak aż do wyczerpania ciasta.W prodiżu wychodzi mi 5-6 warstw.Jest to super ciasto,które nigdy nie opadnie ani nie wyjdzie z zakalcem.Po przekrojeniu wygląda jak sękacz,podobnie smakuje i długo można przechowywać.SMACZNEGO.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s