Pyszne fale dunaju

Składniki

Ciasto:
30 dag mąki
20 dag cukru
5 jajek
1 kostka margaryny
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
Masa:
1 kostka masła
5 łyżek cukru
1 budyń waniliowy
pół litra mleka

Przygotowanie

Oddzielamy żółtka jaj od białek. Margarynę ucieramy mikserem na puch i dodajemy żółtka oraz cukier. Wszystko razem dokładnie ucieramy. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartej margaryny na przemian z mlekiem. Ubijamy białkana sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką . Do posmarowanej formy wysypanej bułką tartą wkładamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy i wykładamy na ciasto jasne. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i kładziemy na cieście jedną cząstkę obok drugiej. Piec w temperaturze 200-220 stopni około 40 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegu formy, jest upieczone. Po lekkim ostudzeniu okrywamy brzegi ciasta i dajemy na deseczkę W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę mleka gotujemy razem z cukrem. Do wrzącego mleka wlewamy rozpuszczony budyń , cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż budyń będzie gęsty. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę i dajemy po łyżce zimny budyń. Nadal ucieramy, aby masa była puszysta i miękka. Masę wkładamy na wierzch ciasta, posypujemy lekko kokosem i smarujemy polewą.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s