Lasagne ze szpinakiem

Składniki

Farsz:
3-4 szklanki szpinaku mrożonego (najlepiej w liściach)
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki masła
sól, pieprz

Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
szklanka mleka (ok. 220ml)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

starty ser żółty (do przekładania warst, według uznania)

ok. pół opakowania płatów lasagne (ja robiłam lasagne w naczyniu wielkości ok. A4 i weszło mi ok. 11 płatów)

Przygotowanie

Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy 1 podsmażoną wcześniej cebulę, solimy, pieprzymy, dodajemy 2 ząbki czosnku i masło.

Przygotowujemy sos beszamelowy: masło roztapiamy na małym ogniu i dodajemy stopniowo mąkę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko. Sos musi mieć konsystencję rzadkiego budyniu. Przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.

Płaty lasagne podgotowujemy al dente w osolonej wodzie.

Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością tłuszczu, wylewamy trochę sosu beszamelowego na dno, wykładamy pierwszą warstwę płatów lasagne. Ponownie smarujemy beszamelem, nakładamy cienką warstwę szpinaku, posypujemy serem. Ponawiamy czynność. Ostatnia warstwa powinna składać się z beszamelu posypanego serem. Jeżeli ktoś lubi raczej słone dania, można delikatnie osolić poszczególne warstwy.

Całość zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 40 minut bez przykrycia i bez termoobiegu! Nawiew można włączyć co najwyżej na ostatnie 5 min pieczenia, żeby ładnie przyrumienił się ser.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s