Kus kus z warzywami

Składniki

1,5 szklanki kaszy kus kus,
1 papryka,
2 cebule,
1 puszka kukurydzy,
olej,
pieprz i sól.

Przygotowanie

Pyszna rzecz – jako dodatek do obiadu albo jako samodzielne danie.

Paprykę i cebulę kroimy w drobnę kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw paprykę. Smażymy ją ok. 10 minut, a gdy zmięknie dodajemy ceblkę i dusimy nastęnych 5-10 minut.

Pod sam koniec dorzucamy odsączoną kukurydzę. Wystarczy jej dosłownie 1 minutka.

Do małego garmuszka lub salaterki wsypujemy kus kus. Zalewamy go wrzącą wod (lub bulionem), tak aby jej poziom znajdował się ok. pół cm na powierzchnią kaszki. Mieszamy dokładnie i zostawiamy na 5 minut.

Po tym czasie wrzucamy gotową kaszę na patelnię z warzywami, dokładnie mieszamy oraz solimy i pieprzymy do smaku.

Teraz można jeść! Ot i cała filozofia🙂 Ja podaję z różnymi mięskami – tu nuggetsy z kurczaka.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s