Kruszaniec z serem

Składniki

Ciasto

3 i 1/2 szkl mąki
1 i 1/2 kostki margaryny
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
kakao
1 szkl cukru do białek
bakalie (rodzynki, orzechy )

Ser

0,75 kg do 1 kg twarogu w wiaderku ( ilośc zależy od wielkosci blachy )
1/4 kostki margaryny
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
3 jaja
2 łyżki kaszy mannej lub maki ziemniaczanej

Polewa

1/2 kostki margaryny
1 szkl cukru
5 łyżek wody
2 łyżki kakao

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść. Podzielić na 3 części ( proszę podzielić ciasto tak aby jedna częśc była większa do wyłożenia na blachę) Do jednej dodać 2 łyżki kakao.
Ciemne ciasto i mniejsze białe zwinąc w folie i włożyć na pół godziny do zamrażalnika ( będzie się lepiej tarło )

Z 6 białek ubić sztywną piane.Pod koniec ubijania dodać cukier
i miksować jeszcze parę minut.

większą część białego ciasta wyłożyc na blachę ( można podpiec spód przez 10 min w 180ºC )

Przygotować ser
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i dodawać po jednym żółtku( 3 szt.) i dalej miksując dodawać partiami ser oraz kaszę manna lub mąke ziemniaczaną.
Ubić białka (3 szt.) na sztywną piane i dodać do sera delikatnie wymieszać.Do sera można dodać 1/4 część białek ubitych z cukrem.

Na podpieczony spód ciasta wyłożyć ser Potrzeć na tarce ciemne ciasto na to dać bakalie. Na bakalie dać piane z białek z cukrem Potrzeć jasne ciasto

Piec ok 50-60 min w 200°C ( ja piekłam ciasto w piekarniku elektrycznym góra-dół )

tak wygląda ciasto po upieczeniu

Polewa

Wszystkie skaładniki na polewę zagotować i lekko przestudzić ( polewa nie może być gorąca ) i polać nią wystudzone ciasto ( można posypać góre kokosem )

A to efekt końcowy z polewą

Ps. mimo iż przepis wydaje się być skomplikowany to ciasto robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej zjada🙂

Polecam zrobić z wyżej wymienionych składników kruszaniec bez sera również pyszny.

Wyłożyć blachę białym ciastem ( nie podpiekać)
posmarować powidłami śliwkowymi na to wyłożyć bakalie
następnie połowę piany z białek z cukrem
na to zetrzeć ciemne ciasto i znowu dać bakalie
dać drugą połowę piany
na koniec jasne ciasto
po upieczeniu polać polewą j.w.

Życzę smacznego

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s